top of page

Gelecek Nasıl Gelicek?

Herkese Açık·8 arkadaş
Henry Taylor
Henry Taylor

Analiza i sažetak lektire Snijeg u Splitu | PDFSnijeg u Splitu: zbirka pripovijedaka Matka Marušića
Snijeg u Splitu je knjiga koju je 2011. godine napisao Matko Marušić, poznati hrvatski književnik i liječnik. Knjiga se sastoji od 20 kratkih i zanimljivih priča koje opisuju autorovo djetinjstvo u Splitu u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. U pričama se oživljava atmosfera grada i njegovih stanovnika, koji su se suočavali s raznim izazovima i problemima, ali i s veseljem i humorom. U središtu priča su dječaci Matko i Vjeko, koji su kroz svoje avanture i doživljaje stjecali prijatelje i neprijatelje, učili o životu i odrastali.
(2011) snijeg u splitu lektira .pdfAko ste zainteresirani za čitanje ove knjige, možete ju preuzeti u PDF formatu na sljedećem linku: https://www.scribd.com/document/376024624/Matko-Maru%C5%A1i%C4%87-Snijeg-u-Splitu. U nastavku vam donosimo kratki pregled svake priče iz zbirke.


Priča o smetlaru
Ova priča govori o tome kako je Matko upoznao svog najboljeg prijatelja Vjeku. Jedne večeri na vrata Matkove kuće došao je njegov stric Mirko, koji je tražio posao i smještaj u Splitu. Matko mu je predložio da radi kao smetlar, što se na kraju pokazalo kao dobra ideja. Stric Mirko je kupio konja i kola i počeo voziti smeće po gradu. Svaki put kad bi došao u Matkovu ulicu, pustio bi ga da sjedne na kola i pozvoni zvonom. To je privuklo pažnju Vjeke, koji je živio u susjedstvu i koji je sanjao da postane smetlar. Jednog dana Vjekina majka je zamolila Matkovog oca da stric Mirko pusti i Vjeku da se vozi na kolima i pozvoni. Tako su Matko i Vjeko postali nerazdvojni prijatelji.


Priča o žutoj koki ili kako je Žuti dobio ime
Ova priča govori o tome kako je dječak Sloven dobio nadimak Žuti. Jednom prilikom Sloven je igrao nogomet s ostalim dječacima i slučajno pogodio loptom u vrt tete Nede, koja je držala kokoši. Sloven je preskočio ogradu da uzme loptu, ali ga je teta Neda uhvatila za uši i izbacila van, optužujući ga da joj je uplašio kokoši i spriječio ih da nose jaja. Sloven se odlučio osvetiti t


eti Nedi tako što je s Vjekom ukrao jedno jaje iz njenog kokošinjca, ispio njegov sadr


žaj i napunio ga vodom. Zatim su vratili jaje na mjesto i naredili Čoči da glumi kokoš koja je upravo snijela jaje. Teta Neda je oduševljeno došla po jaje, ali kad ga je htjela ispeći, shvatila je da je prazno. Počela je psovati dječake i nazvala ih pjegavim jajetom i žutom kokoši. Tako je Sloven postao Žuti.


Priča o Toćanima
Ova priča govori o tome kako su se Matko i Vjeko sprijateljili s Toćanima, grupom siromašnih dječaka koji su živjeli u ruševnim kućama bez vodovoda. Toćani su morali nositi vodu s javnog crpilišta, gdje su se često sukobljavali s drugim dječacima koji su ih zvali Vlaji. Matko i Vjeko su im pomogli da se obrane od napadača i pozvali ih na svoju nogometnu utakmicu protiv ekipe iz Lučca. Toćani su pokazali svoju vještinu i hrabrost na terenu i pomogli Matku i Vjeku da pobijede Lučane. Nakon utakmice su se svi zajedno veselili i slavili prijateljstvo.


Zaključak
Snijeg u Splitu je knjiga koja će vas oduševiti svojom jednostavnošću, toplinom i humorom. Autor nam kroz svoje priče prenosi svoja sjećanja na djetinjstvo u Splitu, gradu koji ima svoju dušu i šarm. Knjiga nas podsjeća na važnost prijateljstva, ljubavi i solidarnosti u životu. Ako želite pročitati ovu knjigu, možete ju preuzeti u PDF formatu na sljedećem linku: https://www.scribd.com/document/376024624/Matko-Maru%C5%A1i%C4%87-Snijeg-u-Splitu.


Priča o snijegu
Ova priča govori o tome kako je Matko doživio prvi i jedini snijeg u Splitu. Bilo je to 1956. godine, kada je cijela Dalmacija bila zatrpana snijegom. Matko je bio oduševljen bijelim pahuljama koje su padale s neba i koje je prvi put vidio u životu. Odmah je obukao svoju najtopliju odjeću i izašao van s Vjekom i ostalim dječacima. Igrali su se grudanjem, pravili snjegoviće i sanjkali se niz ulice. Matko je bio sretan što je doživio nešto tako čudesno i što je mogao podijeliti to iskustvo sa svojim prijateljima. Snijeg u Splitu je bio rijedak i poseban događaj koji se nikada više nije ponovio.


Priča o kralju
Ova priča govori o tome kako je Matko postao kralj na jedan dan. Bilo je to na blagdan Sveta tri kralja, kada se u Splitu održavala tradicionalna povorka koja je simbolizirala dolazak mudraca na Isusovo rođenje. Matko je bio odabran da glumi jednog od kraljeva, zajedno s dva druga dječaka iz njegove škole. Obukli su se u svečane haljine i krun


e, uzeli darove i pratili zvijezdu repaticu koja ih je vodila do jaslica u crkvi Svete Ane. Matko je bio ponosan što je imao tu čast i što je mogao sudjelovati u tako važnom obredu. Osjećao se kao pravi kralj koji donosi radost i mir ljudima.


Priča o zvoniku
Ova priča govori o tome kako je Matko upoznao zvonika crkve Svete Ane, koji mu je pokazao tajne zvonika i zvona. Zvonik se zvao don Ante i bio je jako star i mršav. Živio je sam u maloj sobici na vrhu zvonika, gdje je svaki dan zvonio za misu, vjenčanja, sprovode i druge prigode. Matko ga je jednom susreo na stubištu i zapitao ga može li vidjeti zvona. Don Ante mu je ljubazno odgovorio da može i poveo ga gore. Pokazao mu je kako se zvona pokreću ručno ili električno, kako se mijenjaju tonovi i ritmovi, kako se zvona nazivaju po svetima i kako imaju svoju dušu. Matko je bio očaran tim svijetom zvukova i boja, koji mu je don Ante otkrio.


Priča o kamenjaru
Ova priča govori o tome kako je Matko otkrio ljepotu kamenjara, suhog i neplodnog zemljišta koje je okruživalo Split. Matko je bio znatiželjan i volio je istraživati prirodu. Jednog dana je odlučio popeti se na brdo Marjan, gdje je vidio kamenjar. Bio je oduševljen raznim biljkama i životinjama koje su uspijevale preživjeti u takvim uvjetima. Vidio je bodljikave grmove, mirisne lavande, ljubičaste ljiljane, zelene smokve, crvene makove i još mnogo toga. Čuo je cvrkut ptica, zujanje pčela i cvrčanje cvrčaka. Osjetio je miris mora i svježinu zraka. Shvatio je da kamenjar nije samo pusta i suha zemlja, nego bogat i živopisan svijet koji krije mnoge tajne.


Priča o školi
Ova priča govori o tome kako je Matko išao u školu i kakve je doživljaje imao tamo. Matko je volio učiti i bio je dobar učenik. Njegova učiteljica se zvala gospođa Ljubica i bila je stroga, ali pravedna. Matko ju je cijenio i poštovao. U školi je imao puno prijatelja, ali i nekih neprijatelja. Jedan od njih je bio Dule, koji je bio najveći i najjači u razredu. Dule je bio bahat i bezobrazan, stalno je maltretirao druge učenike i pravio probleme. Jednom je čak ukrao Matkovu bilježnicu iz matematike i bacio ju u smeće. Matko se nije dao zastrašiti, već mu se suprotstavio i vratio mu bilježnicu. Nakon toga su se potukli i Dule ga je udario u nos. Matko mu nije ostao dužan i vratio mu je udarac u oko. Učiteljica ih je kaznila da moraju zajedno čistiti školsko dvorište. Tako su se Matko i Dule malo bolje upoznali i shvatili da nisu tako različiti. Na kraju su se pomirili i postali prijatelji.


Priča o ljetovanju
Ova priča govori o tome kako je Matko proveo ljeto na moru s Vjekom i njegovom obitelji. Vjeko je živio u velikoj kući na plaži Bačvice, gdje su imali apartman za iznajmljivanje. Vjekovi roditelji su bili ljubazni i gostoljubivi i pozvali su Matka da provede ljeto s njima. Matko je bio sretan što će moći uživati u moru i suncu s Vjekom. Svaki dan su se kupali, ronili, skakali s mostića, igrali picigin i loptu na pijesku. Upoznali su mnogo drugih djece s kojima su se družili i zabavljali. Navečer su šetali po rivi, gledali filmove u kinu ili slušali glazbu na terasi. Bilo im je prekrasno i nikad im nije bilo dosadno. Matko je zahvalan Vjeku i njegovoj obitelji što su mu omogućili da doživi tako lijepo ljetovanje.


Priča o kruhu
Ova priča govori o tome kako je Matko naučio cijeniti kruh i rad svoje majke. Matko je bio gladan i želio je pojesti kruh koji je njegova majka ispekla. Međutim, ona mu je rekla da mora pričekati dok se kruh ne ohladi i da ne smije bacati mrvice jer je kruh svetinja. Matko nije razumio zašto je kruh tako važan i zašto ga ne može odmah jesti. Njegova majka mu je tada ispričala kako je ona kao djevojčica morala raditi na polju i brati pšenicu koja se kasnije melje u brašno. Rekla mu je kako je to težak i naporan posao koji zahtijeva puno truda i vremena. Objasnila mu je kako je kruh hranio generacije ljudi i kako je simbol života i blagoslova. Matko je tada shvatio koliko je kruh dragocjen i koliko se njegova majka žrtvovala za njega. Odlučio je da će poštovati kruh i nikada ga neće bacati ili rasipati.


Priča o ribarima
Ova priča govori o tome kako je Matko upoznao ribare koji su radili u splitskoj luci. Matko je volio gledati ribarske brodove koji su dolazili i odlazili s ulovom. Jednog dana je odlučio prići im bliže i vidjeti kako rade. Upoznao je starog ribara koji se zvao don Jure i koji mu je pokazao razne vrste riba koje su lovili. Don Jure mu je ispričao mnoge zanimljive priče o moru, ribama, olujama i opasnostima koje su pratili ribare. Rekao mu je kako je ribarstvo težak i nesiguran posao, ali i kako je to posao koji voli i koji mu daje slobodu i zadovoljstvo. Matko je bio oduševljen don Jurom i njegovim pričama. Zamolio ga je da ga povede sa sobom na ribolov. Don Jure mu je obećao da će ga jednom povesti, ali samo ako dobije dozvolu od svojih roditelja. Matko je bio sretan što će moći vidjeti kako izgleda život na moru.


Priča o nogometu
Ova priča govori o tome kako je Matko zavolio nogomet i postao navijač Hajduka. Matko je bio strastveni ljubitelj sporta i volio je igrati nogomet s Vjekom i ostalim dječacima iz ulice. Jednog dana su odlučili otići na stadion Poljud i pogledati utakmicu između Hajduka i Crvene zvezde. Bila je to velika utakmica koja je privukla mnogo gledatelja i navijača. Matko je bio impresioniran atmosferom na stadionu, gdje su se čuli navijački pokliči, zvižduci, pjesme i bubnjevi. Gledao je kako igraju njegovi omiljeni igrači, poput Frane Matošića, Bernarda Vukasa, Ljube Pavlovića i drugih. Navijao je za Hajduk svim srcem i veselio se svakom golu koji su postigli. Na kraju je Hajduk pobijedio s 3:1 i Matko je bio presretan. Osjetio je da pripada tom klubu i tom gradu koji su ga oduševili svojom snagom i duhom.


Zaključak
Snijeg u Splitu je zbirka priča koja nam prikazuje djetinjstvo Matka Marušića u Splitu pedesetih godina prošlog stoljeća. Kroz razne dogodovštine i zgode, autor nam otkriva kako je izgledao život u tom gradu koji je bio pun kontrasta i različitosti. S jedne strane, imamo sliku Splita kao grada bogate povijesti, kulture i tradicije, koji je njegovao svoj identitet i ponos. S druge strane, imamo sliku Splita kao grada siromaštva, migracija i socijalnih problema, koji je tražio svoje mjesto u novoj državi i novom vremenu. Autor nam također pokazuje kako je Split bio grad ljepote, radosti i čuda, koji je znao iznenaditi i oduševiti svoje stanovnike i posjetitelje. Jedno od tih čuda je bio i snijeg koji je pao 1956. godine i koji je ostavio neizbrisiv trag u sjećanju autora i njegovih prijatelja. Snijeg u Splitu je knjiga koja nas podsjeća na vrijednost djetinjstva, prijateljstva i domovine, koja nas uči da cijenimo ono što imamo i da se radujemo malim stvarima koje nam život donosi. ca3e7ad8fd


Hakkında

Corona sonrası yaşam nasıl olucak? İş ,ekonomi ve toplumsal ...

Arkadaş

  • Normal İnsan
  • Benny Ferraro
    Benny Ferraro
  • Gabriel Edwards
    Gabriel Edwards
  • Проверено Экспертом. Лучший Результат!
    Проверено Экспертом. Лучший Результат!
bottom of page